KORUJEN HOITO-OHJEET


Yleistä

Korujen loiston ja kauneuden säilyttämiseksi niitä tulisi puhdistaa säännöllisin väliajoin. Kaikki jalokivet - etenkin timantit - menettävät suuren osan loistostaan, jos ne ovat likaisia tai rasvaisia. Pinttynyt lika esimerkiksi sormuksen sisäpinnalla voi aiheuttaa myös ihon ärtymistä. Suosittelemme kaikille koruille säännöllistä puhdistusta, niiden riisumista yöksi ja oikeaoppista säilyttämistä esimerkiksi pehmeässä kangaspussissa tai alkuperäispakkauksessa. Timanttikoruille suosittelemme myös 1-2 vuoden välein huoltoa kultasepällämme, joka puhdistuksen ja kiillotuksen lisäksi tarkastaa myös timanttien istutuksen.


Timantti- ja kultakorut

Myymämme timantti- ja kultakorut valmistetaan ensisijaisesti 14K kullasta (585/1000), mutta myös 18K kullasta (750/1000). Parhain tapa huoltaa timantti- ja kultakorut on tuoda ne esimerkiksi myymäläämme, josta ne lähetetään verstaalle ammattitaitoisten kultaseppien käsittelyyn. Verstaallamme korut puhdistetaan, kiillotetaan ja kivien istutukset tarkastetaan korvausta vastaan.

Timantti- ja kultakoruja on myös suositeltava itse puhdistaa säännöllisesti. Timantti- ja kultakorut voi puhdistaa esimerkiksi verkkokaupassamme myynnissä olevilla puhdistusaineilla: https://www.laatukoru.fi/hagerty-jewel-clean.html

Puhdistus onnistuu myös tavallisella astianpesuaineella. Puhdistusainekäsittelyn jälkeen korut tulisi huuhdella runsaan veden
alla ja kuivata huolellisesti pehmeällä liinalla.


Hopeakorut


Tummuminen ajan saatossa on hopeakoruille ominaista. Niistä saa kuitenkin oikeaoppisella huollolla uudenveroisia. Hopeakoruihin on verkkokaupastamme saatavilla lukuisia eri puhdistusaineita, joiden avulla puhdistus onnistuu helposti: https://www.laatukoru.fi/hagerty-silver-clean.html 

Hopeakorut voi puhdistaa myös hopeanpuhdistusliinalla: https://www.laatukoru.fi/hagerty-silver-duster-puhdistusliina.html

Hopeakorujen puhdistus onnistuu myös tavallisella astianpesuaineella (poistaa rasvan ja lian, mutta hopean tummumista astianpesuaine ei puhdista, siihen tarvitsee hopeanpuhdistukseen tarkoitettuja puhdistusaineita). Puhdistusainekäsittelyn jälkeen hopeakorut tulisi huuhdella runsaan veden alla ja kuivata huolellisesti pehmeällä liinalla.


Pronssikorut

Pronssi on kuparin, tinan ja sinkin seos, jolle on ominaista nopeampi tummuminen kuin jalometalleille. Uusissa pronssikoruissa on korua suojaava lakkapinta, joka ehkäisee pronssille ominaisen tumman värin irtoamista ihoon tai herkkiin vaaleisiin materiaaleihin. Lakkapinta vahingoittuu erilaisten kemikaalien vaikutuksesta ja kuluu käytössä. Korut on suositeltavaa riisua urheilun, saunomisen ja suolaisessa tai klooratussa vedessä uimisen ajaksi.

Pronssikorut voi puhdistaa miedossa astianpesuainevedessä. Puhdistusainekäsittelyn jälkeen pronssikorut tulisi huuhdella runsaan veden alla ja kuivata huolellisesti pehmeällä liinalla. Myymämme pronssikorut ovat kaikki Kalevala Korun valmistamia ja ne voidaan tarvittaessa lähettää puhdistettavaksi korvausta vastaan.


Helmikorut

Helmiä on hoidettava oikein, jotta niiden kauneus säilyisi muuttumattomana vuodesta toiseen. Helmikoruja ei tulisi myöskään säilyttää samassa rasiassa yhdessä muiden korujen kanssa.

Helmet tulisi pukea viimeisenä ja riisua ensimmäisenä. Helmet tulisi pyyhkiä käytön jälkeen puhtaalla, pehmeällä kankaalla huolellisesti. Deodorantit, hiuslakat, ihovoiteet ja hajuvedet saattavat vähitellen muuttaa helmen väriä ja vähentävät sen hohtoa. Helmikorujen kanssa tulisi myös välttää hikoilua sekä liiallista kosketusta veden kanssa. Muutaman kerran vuodessa helmet voi pestä kädenlämpöisellä, erittäin miedolla astianpesuaineliuoksella. Puhdistusainekäsittelyn jälkeen helmikorut tulisi huuhdella runsaan veden alla ja kuivata huolellisesti pehmeällä liinalla.

Verkkokaupastamme saa myös helmien puhdistukseen tarkoitettua pesuainetta: https://www.laatukoru.fi/hagerty-pearl-clean.html

Suosittelemme myös tuomaan helmikorut 1-2 vuoden huoltoon myymäläämme, jolloin niiden punonta tarkistetaan ja tarvittaessa solmut solmitaan uudelleen korvausta vastaan.


Swarovski-korut


Swarovski-korut ovat pinnoitettua korumetallia ja ne vaativat erityistä huolenpitoa loiston ja kauneuden säilyttämiseksi. Swarovskin korut tulisi pukea viimeisenä ja riisua ensimmäisenä. Ne tulisi pyyhkiä käytön jälkeen pehmeällä liinalla. Swarovskin korut tulee riisua ennen käsien pesua, uimista, urheilua tai ihonhoitotuotteiden (saippuat, rasvat, hajuvedet ja hiuslakat) käyttöä, sillä ne saattavat vahingoittaa korua. Myös korun kastumista tulisi välttää.  

Swarovskin koruja tulisi säilyttää pehmeässä kangaspussissa tai niiden alkuperäispakkauksessa, jotta vältytään ylimääräiseltä hankaamiselta.


KORUJEN SÄILYTYS


Kun koruja ei käytetä, tulisi niitä säilyttää joko niiden alkuperäispakkauksessa tai korulippaassa, jossa ne pysyvät puhtaina ja välttyvät ylimääräiseltä hankaamiselta. Helmikorut olisi suositeltavaa säilyttää muista koruista erillään esimerkiksi kangaspussissa.


TIMANTIT

Kotimaisten Silván-korujen valmistuksessa käytettävät timantit valitaan tarkoin kriteerein. Mutta mikä timantti oikeastaan on?

Timantti on syvällä maan kuoressa muodostunut jalokivi, jonka tulivuoren purkaus on tuonut maan päälle. Sen ylivoimaisia ominaisuuksia muihin jalo- ja korukiviin nähden ovat esimerkiksi voimakas kiilto, loisto ja kovuus. Timantti koostuu hiilestä. Sen kauneus johtuu rakenteesta, jossa hiiliatomit ovat pakkautuneet kolmion muotoisin sidoksin toisiinsa. 


Timantti on kovin luonnosta löydetty aine, eikä mikään muu aine pysty naarmuttamaan sitä. Kaikki muut kovinakin tunnetut materiaalit tulevat kaukana perässä. Muista kuitenkin, että kovuus ja kestävyys ovat kaksi eri asiaa. Timantti voi myös lohjeta vahingossa, vaikkakin korun istutustyyli suojaa kiveä. Timantti myös rikkoutuu jos sitä lyö esim. vasaralla. Vanhaa myyttiä timantin aitouden toteamiseksi ei siksi kannata uskoa.


Hiontamuodot

Timantit hiotaan aina hyvin tarkkojen sääntöjen mukaisesti. Hiontamuotojen suunnittelussa on pyritty maksimoimaan timantin parhaat ominaisuudet. Kehämuodoltaan pyöreä briljanttihionta on ylivoimaisesti yleisin hiontamuoto.

Muilla hiontamuodoilla (nk. Fancy) loisto ei välttämättä ole yhtä hyvä kuin briljantilla, mutta monet haluavat esimerkiksi vihkisormukseensa hieman erikoisemman muotoisen kiven. Erilaiset hiontamuodot ovat siksi yleistyneet vuosien saatossa. Kysy Laatukorulta lisätietoa, mikäli sinua kiinnostaa jokin tietty muoto!

Tyypillisiä hiontamuotoja ovat:

1. Briljantti (Brilliant)

Briljantti on eniten käytetty timantin hiontamuoto. Se koostuu 56 viisteestä eli tasaiseksi hiotusta ja kiillotetusta pinnasta, sekä taulusta ja mahdollisesta kärkiviisteestä.

Tämä hionta on suunniteltu siten, että se palauttaa mahdollisimman suuren osan siihen lankeavasta valosta takaisin ylöspäin ja katsojan silmään. Tällaista ominaisuutta kutsutaan loistoksi. Kaikki briljanttihiotut timantit eivät kuitenkaan ole yhtä kauniita. Oikein valituilla viistekulmilla ja viisteiden välisellä symmetrialla on suurta merkitystä timantin loiston ja tulen kannalta


2. Markiisi (marquise) 1. Navette

Markiisi on suosittu timantin hiontamuoto. Se on myös karaattihinnaltaan esimerkiksi Briljanttia edullisempi.

Markiisihionta on kiehtova, sillä sen pinta-ala kokoon nähden on suuri. Kivet näyttävät monesti kookkaammilta kuin ovatkaan. Markiisin muoto ei kuitenkaan mahdollista aivan samanlaista loistoa kuin briljantin.


3. Ovaali briljantti

Hiottavan raakatimantin muoto on usein sellainen, että siitä kannattaa tehdä kehämuodoltaan ovaali. Painoonsa nähden ovaali briljantti on yleensä edullisempi kuin pyöreä briljantti. Tavallisesti kivissä on kaikki samat viisteet kuin briljantissa.


4. Pisara (Pear) 1. Pendeloque

Pisaran voi ajatella olevan puoliksi pyöreä briljantti ja puoliksi markiisihiontainen. Kivissä saattaa kuitenkin olla eri määrä viisteitä kuin briljantissa. Pisara on melko harvinainen valinta sormukseen, mutta esimerkiksi riipuksessa tai korvakoruissa sen kauneus pääsee oikeuksiinsa.


5. Smaragdihionta (Emerald cut)

Nimensä mukaisesti tämä hionta kehitettiin alunperin toiselle jalokivelle, smaragdille. Sen hyviä ominaisuuksia ovat mm. mahdollisen värin voimistaminen ja kestävät typistetyt kulmat, jotka eivät rikkoudu istutettaessa kovin helposti.


6. Baguette eli porrashionta

Baquette on ensimmäisen timantille kehitetyn hionnan eli tauluhionnan nykyaikainen vastine. Tämä myös porrashionnaksi kutsuttu hiontamuoto on nykyään melko harvinainen valinta. Useimmiten sitä käytetään sormuksen sivukivinä, mahdollisesti
kanavaistutettuna.


7. Sydän (Heart)

Sydämen muotoinen timantti symboloi vahvasti rakkautta.

Hyvin tehdyn sydänhiontaisen kiven leveys ja pituus ovat suunnilleen yhteneväiset.


8. Princess


Princess-hionta on kasvattanut viime vuosien aikana ja se onkin toiseksi suosituin hiontamuoto Briljantin jälkeen. Kivet ovat tyypillisesti briljanttia edullisempia, koska poikkileikkaukseltaan neliön muotoisesta raakakivestä menee vähemmän materiaalia hukkaan hionnan yhteydessä.


Timantin laatu


Timantin arvo määräytyy sen laadun perusteella. Tässä sivuston osassa käydään lävitse timanttien laatuluokituksen perusteet.

Kunnollinen laatuluokittelu perustuu aina yleisesti hyväksyttyihin nimikkeistöihin ja luokittelujärjestelmiin.


1. Paino (carat)


Timantin paino on varsin yksiselitteinen asia. Se mitataan punnitsemalla irtotimantti eli koruun istuttamaton kivi vaa'alla. Painon mittayksikkö on karaatti (ct.) joka on gramman viidesosa. Esim. 1 ct. painaa siten 0,2 grammaa.

Monikivisissä koruissa ilmoitetaan usein timanttien yhteispaino.

Timantin arvo nousee huomattavasti sen koon kasvaessa, joten esim. 1 kpl 1 ct.:n kivi on selvästi arvokkaampi kuin 10 kpl 0,10 ct:n kiveä.


2. Väri (color)


Värin suhteen kysymys on ennemminkin värittömyyden kuin värin luokittelusta. Timantit sisältävät yleensä pienen määrän typpeä, joka antaa niille täysin värittömästä kellertävän kautta keltaiseen olevan värin.

Värittömimmät luokat ovat River (R), Top Wesselton (TW) ja Wesselton (W). Keltaisuutta alkaa asteittain näkyä luokissa Top Crystal, Crystal, Top Cape, Cape, Light Yellow ja Yellow.

Värin luokittelu on tarkkuutta vaativaa työtä ja se on tehtävä mielellään silloin, kuin timanttia ei vielä ole istutettu. Laatukoru määrittele kaikki timanttinsa tarkasti.


3. Puhtaus (clarity)


Timantti on muiden jalokivien tapaan luonnontuote, joka esiintyy vain harvoin täysin puhtaana. Kiven sisään voi kiteytyä muita mineraaleja, kuten granaatteja, tai jopa toinen pienempi timantti. Kivi voi myös lohkeilla maapaineen puristuksessa. Tällaisia epäpuhtauksia sanotaan sulkeumiksi. On tärkeää ymmärtää, että kyse ei ole virheistä. Silván-koruissa käytetyt timantit ovat varsin puhtaita (VVS). Niiden sulkeumat ovat niin pieniä, etteivät ne näy paljain silmin tai vaikuta kiven loistoon.

Monet haluavat hankkia timantin, jonka puhtausluokitus on VVS. VVS-kiven sulkeuman tulee olla nimensä mukaisesti todella pieni. Laatuluokkana VVS on hieman enemmän kuin korussa olevalta timantilta kannattaisi vaatia.

Puhtausluokitukset ovat:
Flawless (FL): Täysin puhdas
Internally Flawless (IF)
Very Very Small Inclusions (VVS), erittäin pieniä sulkeumia
Very Small Inclusions (VS), erittäin pieniä sulkeumia
Small Inclusions (SI), pieniä sulkeumia.
Piquee/Inclusons (P tai I), suuria sulkeutumia


4. Hionnan laatu (Cut)

Hionnan laatu vaikuttaa timantin ulkonäköön eniten

Hionnan laadulla ei tarkoiteta käytettyä hiontamuotoa, vaan sitä, kuinka hyvin tietyn hiontamuodon mittasuhteet on valittu ulkonäöltään mahdollisimman loistavan kiven valmistamiseksi, ja kuinka huolellisesti ja symmetrisesti itse hionta- ja kiillotustyö on tehty.

Silván-koruissa käytetyt timantit on hiottu parhaalla ammattitaidolla. Tämä takaa korujen timantteihin erittäin hyvän loiston.


KULTA

Kotimaisten Silván-korujen valmistuksessa käytetään parhaimpia materiaaleja: 14K ja 18K kultaa tai valkokultaa. Tiedustele myös platinasta valmistettuja koruja.


Mikä on kulta?


Kulta on keltaista, kiiltävää ja erittäin helposti muokattavaa jalometallia. Kullan kemiallinen lyhenne (Au) tulee latinan kielen sanasta Aurum ja Aurora, joka tarkoittaa myös aamuruskon jumalatarta. Kultaa käytetään niin korujen valmistuksessa kuin myös eri teollisuusalojen raaka-aineena.

Kultakoruja ja -esineitä ei yleensä valmisteta puhtaasta kullasta vaan seoksista, joissa sidosaineena ovat hopea ja kupari. Tyypillisiä koruissa käytettäviä kultaseoksia ovat 14 karaatin (14K) eli 585 promillen ja 18 karaatin (18K) eli 750 promillen seokset.


Kullan hinta

Kullan hinta noteerataan yleensä dollareissa troy-unssia kohden: USD/troy oz. Troy-unssin paino grammoissa on n. 31.103. Kultaa pidetään neljäntenä maailmanvaluuttana Yhdysvaltain dollarin, euron ja jenin lisäksi. Historiallisesti kulta on säilyttänyt arvonsa huonoinakin aikoina, kuten lamojen ja sotien aikana.


Valkokulta ja punakulta

Eriväristä kultaa saadaan käyttämällä seosaineosina eri metalleja. Valkokultaan on seostettu palladiumia. Punakultaan on sekoitettu kuparia.


Platina

Väriltään hopeanharmaa jalometalli platina (Pt) kestää hyvin korroosiota ja happoja. Platina kuten kultakin on metalleista jaloimpia. Kestävyytensä vuoksi se on suosittu materiaali myös koruissa. Platina on lähes hienokullan eli puhtaan kullan hintaista. Laatukorussa valmistettavien platinakorujen pitoisuus on 950.